Gubitci pčelinjih zajednica

I ove godine naši znanstvenici u sklopu COLOSSa prikupljaju podatke o gubitcima pčelinjih zajednica.

U sezoni 2021./2022. zabilježeni su gubitci pčelinjih zajednica u Hrvatskoj. Zimsko razdoblje predstavlja jedno od najtežih vremena za pčele. Ovisno o klimatskoj zoni i mikrolokaciji, hladno razdoblje može trajati različito dugo. Nažalost, posljednjih desetak godina govorimo o zimskim gubicima koji često premašuju 15 %, pa čak i 20 %.

Gubitci pčelinjih zajednica ovise o raznim čimbenicima, uključujući međudjelovanje različitih bolesti, nedostatak kvalitetnih peludnih paša, primijenjenu tehnologiju i klimatske uvjeteU Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) gubitci pčelinjih zajednica dosežu i do 50 % populacije.

U Republici Hrvatskoj, gubitci se prate već više desetaka godina, a od 2008. godine to se radi u sklopu COLOSS organizacije. Prema standardiziranom upitniku, gubitci se prate u više od 40 zemalja svijeta kako bi podaci bili usporedivi. U 2020./2021. godini, odgovorilo je 298 pčelara koji su uzeli 19.495 zajednica, a njih 5.751 je stradalo, što ukazuje na gubitak od 29,5 %.

Gubitci su najveći u rano proljeće, kada počinju kolebanja temperatura i razvoj legla. Slabe zajednice također predstavljaju izazov, jer zahtijevaju dodatna ulaganja kako bi postale produktivne. U gotovo svim županijama u Hrvatskoj pčelari su imali gubitke veće od 20 %, osim u Istarskoj županiji gdje su gubitci bili 15,70 %.

Važno je kontinuirano pratiti gubitke i poduzimati mjere kako bi se očuvala pčelarska populacija i održala oprašivanje biljaka.

Anketa je anonimna i može se ispuniti i on-line na poveznici https://www.bee-survey.com/index.php/671251?lang=hr

Također u prilogu anketa u Wordu pa možete poslati poštom na adresu navedenu na upitniku