UTJECAJ VREMENA, KLIME I KLIMATSKIH PROMJENA NA POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU

U utorak 18.02.2020.godine u Hrvatskoj Gospodarskoj Komari održana je radionica pod nazivom " UTJECAJ VREMENA, KLIME I KLIMATSKIH PROMJENA NA POLJOPRIVREDNU PROIZVODNJU"

Na ovoj radonici bio je i predstavnik HUP Pčelinjak.

Uvodna predavanja su održali djelatnici DHMZ-a prema slijedećem rasporedu:

Kako vremenski ekstremi utječu na poljoprivredu i požare? - Višnjica Vučetić

Klimatske promjene u 21. stoljeću: rastući pritisci na poljoprivredu - Ivan Güttler

Prognoze i upozorenja DHMZ-a za potrebe poljoprivrede - Lovro Kalin.

Nakon vrlo zanimljivih i zabrinjavajučih uvodnih izlaganja uslijedila je rasprava. U raspravi su sudjelovali poljoprivrednici raznih poljoprivrednih grana ali i predstavnica Podravke kao i predstavnici Gradskih i Županijskih ureda za poljoprivredu. Nakon provedene rasprave zaključci su vrlo poražavajući. Kako stvari stoje ne postoji nacionalni program ublažavanja šteta od klimatskih promjena a niti način da se državne strukture prisili na donošenje takvog programa. Konačni zaključak je da smo prepušteni sami sebi i da svatko pokuša u svom krugu djelovanja potaknuti promjene, najčešće nas se upućuje na lokalne uprave i samouprave. DA LI JE TO DOVOLJNO???

Nadamo se organiziranju još ovakvih i sličnih radionica tw ćw mo se na iste uvijek rado odazvati. Zanimljivo je da na radionici nije sudjelovao nitko iz HPS-a ali i nitko od predstavnika pčelara u HGK. Žalosno.