| Njegoševa 10/1, 10000 Zagreb |

KULINARSTVO

Recepture s medom

 

Glazirana purica

Nadjev...


5 kriški kruha ½ žličice soli
5 zrna usitnjenog zelenog papra mljeveni crni papar
½ usitnjenog luka 1 žlica nastrugane narančine korice
1 manja pileća prsa 3 žlice narančinog soka
1 žličica suhog lista kadulje 1 žlica meda
½ žličice suhog lista timijana

Glazura
2 žlice omekšanog maslaca
2 žlice narančinog soka
2 žlice meda

Oprati i osušiti puricu . Prirediti nadjev: izmiješati izmrvljeni kruh, zeleni papar, luk, pileća prsa i začine. Dodati narančinu koricu i sok. Napuniti puricu nadjevom i zatvoriti.
Staviti puricu u dublju posudu, prsima okrenutim prema gore i peći oko 1 sat.
Purica se nekoliko puta namaže glazurom i peče još oko 2 sata.

Maslac s medom i malinama

125 g maslaca (neslanog)
2 žlice meda
350 g malina
1 žličica soka od limuna

Maline propasirati, umuješati s medom i sokom od limuna, kratko prokuhati i ostaviti da se ohladi. Smjesu od malina i omekšanog maslaca pjenasto umiješati i pokriveno ostaviti da odstoji 1 sat prije posluživanja.

Pečeni krumpir s medom

1 kg velikog krumpira za pečenje
½ žličice senfa
¼ šalice meda
½ žličice smrvljenog lista timijana
Sol i papar
Oguliti krumpir i savaki izrezati na nekoliko komada. Krumpir satviti u veliki lonac i prekriti vodom i kuhat 15-tak minuta. Izvaditi ga iz vode kada omekša. U maloj posudi izmiješati senf, med i timijan. Ovom smjesom preliti krumpir i sve staviti u protvan u koji se prethodno stavi papir za pečenje. Peči kod 190 - 200 0C 20 minutes ili dok krumpir ne potamni po rubovima.

Losos glaziran medom

1 iskosani luk
1 šalica suhog vina
1 šalica soka od rajčice
½ šalice ketchupa
½ šalice meda
1 žličica. Worcester umaka
½ žličice smrvljenog češnjaka
½ žličice chili praha
4 odreska lososa
Pomiješati češnjak i vino u velikoj tavi. Zakuhati. Dodati ostale sastojke (osim ribe). Sve dobro promiješati. Sve zajedno kuhati 10 minuta. Smjesu za glaziranje staviti u blender. Smjesa mora biti glatka. Na srednje vrućem grillu ispeći lososa, zalijevajući umakom. Losos je pećen kada se lako odvaja od površine.


 

Recepti Glorija IN

 

Mladi kozji sir s medom

(sastojci za 4 osobe)
40 dag kozjeg sira, 8 smokvi, saće, med od lavande
Priprava: Saće izrezati na četiri komada. Po njima i oko njih složiti narezane ploškice sira. Dodati smokve.
Zaliti jelo medom od lavande


Naranče i med s aromom ružmarina

(sastojci za 4 osobe)
0,6 dl svijetlog meda (bagrem, livada), 4 žlice vode, mala grančica ružmarina, 4-6 crvenih naranči (ili kombinacija sa svijetlim narančama
Priprava: Odvojiti 2o listića ružmarina i u tarioniku ili tupim dijelom noža lagano tući dok ne puste karakterističnu aromu. Staviti med i vodu u malu posudu zajedno s ružmarinom te lagano zagrijati bez ključanja. Maknuti sa štednjaka i pustiti petnaestak minuta da ružmarin pusti aromu, procijediti te potpuno ohladiti. Oguljene naranče narezati na okrugle ploške debele oko 7 mm, posložiti na tanjur i preliti medom. Ukrasiti ružmarinom.


Teleći file s umakom od aceta balsamica i meda od lavande

(Sastojci za 4 osobe)
80 dag telećeg filea, 3 dl aceta balsamica, 50 dag raznog povrća: patliđan, tikvice, paprika i rajčica, 1 kg krumpira, 3 male žlice meda od lavande, malo ulja, sol, papar po želji.
Priprava: Teleći file narezati na osam medaljona. Posoliti i popapriti. Ispeći na laganoj vatri. U manjoj tavi pomiješati aceto balsamico i med od lavande. Ostaviti na kratko da se prožmu. Povrće narezano na tanke ploške ispeći na roštilju ili na tavi. Krumpir ispeći u limu u pećnici. Na tanjur složiti krumpir, pečeno povrće i potom meso. Preliti umakom od aceta i meda od lavande.


Pečena teletina

(Sastojci za 4 osobe)
1,8 kg telećih odrezaka, 50 dag grožđica, 5 dag meda, o,5 dl octa, 0,3 dl bijelog vina, 2 dl maslinovog ulja, 1 dl suhih smokava, malo soli i papra, 1 režanj češnjaka, prstohvat origana i kima.
Priprava: Odreske popržiti na maslinovom ulju, a kad su pečeni s obje strane izvaditi iz tave. Na vrućem ulju popirjati sve ostale sastojke i nakon pet minuta vratiti odreske. Sve zajedno još kratko prokuhati i poslužiti s pšeničnom kašom.

 

hup pcelinjak naslovna

drvo panel

vecernji

med 1

satne osnove slika 45515217

propolis 1

Please publish modules in offcanvas position.