| Njegoševa 10/1, 10000 Zagreb |

Kako privoljeti roj da se spusti s vrha drveta?

Vjerojatno da nema pčelara koji je „uhvatio" barem desetak godina pčelarskog staža kojemu roj pčela nije „pobjegao" na vrh smreke, jabuke, šljive, jele ...

Neki su izvodili prave vratolomije pokušavajući skinuti takav „nestašan" roj, neki su u tome uspjevali, a neki završili i u bolnici u gipsu do „vrata".

Sa sličnim problemima susretali smo se i mi na našim pčelarskim dežurstvima i to smo rješavali svatko na svoj način, a najuspješniji i najinovativniji bio je naš kolega Vladimir Jarni. On se dosjetio i napravio poseban držač za sprej MAJA (repelent za pčele) s prijenosnom koloturom i polugom na koju je vezao konop. Za podnožje posude sa sprejom stavio je vijak koji se dade pomicati gore-dolje u ovisnosti od veličine posude spreja, a sam sprej je pričvrstio sa samoljepljivom krep trakom (soboslikarskom).

Držač s montiranim sprejem je, u opisanim situacijama, utaknuo u metalnu teleskopsku štangu, prodrmao roj na grani da se „raspadne" i poprskao s Majom mjesto gdje su se pčele do tad zadržavale. I tako malo po malo „uvjerio" ih je da se spuste na visinu na kojoj ih je mogao bez posebnih vratolomija i skinuti.

Ako zbrojimo sve dužine i visine onda su Vladi svi rojevi do visine od oko 8,00 metara bili dostupni bez problema (štanga 4m, lojtre 2m i Vlado s ispruženim rukama 2m). A ovaj Vladin patent pokazao se je i vrlo uspješnim kod zatiranja osa i stršljena.

Iz priloženih fotografija može se vidjeti kako je Vlado to riješio, a ako trebate dodatna objašnjenja nazovite pa ćemo Vam ih dati.

     

hup pcelinjak naslovna

drvo panel

vecernji

med 1

satne osnove slika 45515217

propolis 1

Please publish modules in offcanvas position.