| Njegoševa 10/1, 10000 Zagreb |

Kako zamijeniti stare matice

Prelistavajući arhivu, u ove tmurne zimske dane, „naletio" sam na dva izvrsna članka naših pokojnih kolega napisanih prije desetak godina.

Miroslav je bio profesionalni vozač, a Zvonimir doktor veterinarskih znanosti. Povezala ih je ljubav prema pčelama i pčelarstvu i velika želja da svoje spoznaje stečene dugogodišnjim pčelarenjem prenesu mlađima i neiskusnijima. Oba teksta nisu ama baš ništa izgubila na aktualnosti i kada se susretnete s problemom zamjene matice sjetite se da su  naši kolege, u svoje vrijeme, taj problem vrlo uspješno riješili:

KAKO ZAMIJENITI STARE MATICE

Dodavanje mladih matica radi zamjene starih nije lako niti jednostavno, osim ako se obavlja za vrijeme obilne paše. Općenito važe slijedeća pravila: mlade matice se ne dodaju u pčelinje zajednice u kojima postoji matica trutuša (lažna matica) ili u zajednice u kojima postoje izgrađeni matičnjaci. Isto tako, što je populacija pčela u košnici starija, to će teže bit prihvaćena mlada matica.

Obzirom da bez mlade matice nama jakog pčelinjeg društva, a time niti dobrog prinosa meda, neophodno je jednom godišnje zamijeniti stare matice mladima. Kao pokretnom pčelaru iznimno mi je važno održavati pčelinja društva jakima, te stoga uvijek imam u rezervi nukleuse s mladim maticama, a po potrebi nabavljam i matice iz uzgoja. Matice dodajem zajedno s cijelim nukleusom što je najsigurnije ili pojedinačno.

Način na koji prebacujem mlade matice s nukleusom u stare zajednice radi zamjene matica.

Nekoliko dana prije zamjene matica, šećernim sirupom prihranjujem staru zajednicu, zatim pronalazim staru maticu i uklanjam je, te premještam okvire s leglom i pčelama u medište. U postupku premještanja okvira, novinskim papirom odvajam medište od plodišta. Zatim cijeli nukleus s leglom i pčelama stavljam u plodište. Tijekom noći pčele, bez matice, smještene u medište prolaze kroz papir i spajaju se s pčelama u plodištu, to jest s mladom maticom te pritom formiraju jaku zajednicu. Dakle, u košnici je sada mlada matica, a zajednica je dodatno ojačala.

Dva načina dodavanja matica

Pronalazim i ostavljam okvir sa starom maticom u košnici, a okvire s leglom i pčelama prebacujem u pomoćnu košnicu. Sve stare pčele vraćaju se u staru (glavnu) košnicu. Novu zajednicu u pomoćnoj košnici prihranjujem šećernim sirupom i zatim dodajem maticu smještenu u kavez koji se postavlja na vanjsku stranu mrežice hranilice. Tijekom noći, dižući šećerni sirup, pčele počinju osjećati miris mlade matice. Slijedeći dan postavljam kavez s maticom među okvire s leglom, a mlade pčele ju odmah krenu oslobađati iz kaveza.

Ukoliko za nekoliko dana bude vidljiv značajniji unos peluda u košnicu, mlada matica je prihvaćena. Osmi dan obavljam pregled legla da ustanovim plodnost matice, pa ako je sve uredu prebacujem zajednicu u staru košnicu postupkom jednakim opisanom postupku dodavanju nukleusa. Prihvat mlade matice je stopostotan.

Drugi i jednostavniji način je pronalaženje stare matice koju odmah ubijam i ostavljam na podnici košnice, kako bi pčele osjetile da su bez nje. Nakon šest sati prihranjujem zajednicu šećernim sirupom i dodajem kavez s maticom koji postavljam na vanjsku stranu mrežice na hranilici. Slijedeći dan prebacujem kavez s mladom maticom među okvire s leglom. Prihvat mlade matice je od 95 do 100 %. Nakon osam dana vršim pregled unosa peluda u košnicu. Dobar unos znak je da je mlada matica prihvaćena.

U nadi da će Vam moje iskustvo pomoći u pčelarenju, i s pčelarskim pozdravom - medno, Vaš kolega pčelar,

Miroslav Dvojković

UPUTA ZA ZAMJENU MATICE

Način izmjene matice ovisi o biološkom stanju pčelinje zajednice (duže vrijeme bez matice, trutuša, lažne matice) i vanjskim nepovoljnim čimbenicima: Bezpašno razdoblje i vremenski utjecaji (hladno, kišovito, vjetrovito, suho i jako vruće vrijeme).
Da bi primila mladu oplođenu maticu, pčelinja zajednica mora biti pravilno pripremljena. To znači da prilikom njenog dodavanja ne smije imati staru maticu, niti mladu neoplođenu maticu, niti jedan matičnjak, a mora imati svoje ili dodano radiličko leglo svih stadija (od jajašca do poklopljenog legla).
Mlada oplođena matica najčešće se dodaje pri pravljenju nove pčelinje zajednice, zato što se stara fiziološki iscrpila (potrošila je muške oplodne stanice) ili umrla. Prema tome se mijenja i postupak pripreme pčelinje zajednice.

Pravljenje nove osnovne ili pomoćne pčelinje zajednice
Iz jakih osnovnih proizvodnih pčelinjih zajednica uzmite tri do pet okvira s leglom svih stadija i pčelama (pazite da ne uzmete maticu) i dva okvira s peludom i medom. To je najbolje činiti u svibnju. Takvu novu pčelinju zajednicu morate preseliti na novo mjesto udaljeno barem 5 kilometara od osnovne zajednica kako se pčele sabiračice iz nove, ne bi vratile u staru pčelinju zajednicu. Nakon 6, a najkasnije 24 sata (da pčelinja zajednica osjeti da nema maticu i ne stigne izvući svoje matičnjake), dodajte novoj pčelinjoj zajednici mladu oplođenu maticu u kavezu.

Izmjena stare (fiziološki iscrpljene) matice u proizvodnoj pčelinjoj zajednici
Matica se u pletari fiziološki iscrpi za pet godina, pri intenzivnom pčelarenju za dvije godine, a pri seljenju na pet paša godišnje, već za godinu dana. Staru maticu trebate naći i usmrtiti, a nakon 6, a najkasnije 24 sata dodajte kavez s mladom oplođenom maticom. To je najkorisnije činiti krajem srpnja ili početkom kolovoza, ovisno o pašnim uvjetima. Stara je matica već iscrpljena, a mlada će tek početi intenzivno nesti i uvesti pčelinju zajednicu u zimu s mnogo mladih pčela što je osnova dobrog proljetnog razvoja pčelinje zajednice.

Zamjena matice trutuše
Matica trutuša nese samo neoplođena, trutovska jajašca jer joj je ponestalo muških oplodnih stanica. Razliku između matice trutuše i lažnih matica uočit ćete po položaju jajašaca u stanici. Matica trutuša nese jedno jajašce pravilno na dno stanica, a lažne matice nesu po nekoliko jajašaca u jednu stanicu uglavnom sa strane po stjenkama stanice. Obje pčelinje zajednice izvlače matičnjake. Ako zaključite da se radi o matici trutuši, treba ju naći i usmrtiti. Trutovsko leglo otklopite, a u sredinu gnijezda dodajte okvir s leglom svih stadija i pčelama iz druge košnice te natresite još pčela. Predvečer obavezno prihranite pčelinju zajednicu, a sutradan dodajte oplođenu maticu u kavezu.

Zamjena lažnih matica
Kad je pčelinja zajednica duže bez matice i ako su već počele djelovati lažne matice, postupak dodavanja matice još je složeniji. Trebate istresti pčele sa svih okvira podalje od košnice, trutovsko leglo otklopite, te dodajte iz druge pčelinje zajednice nekoliko okvira legla svih stadija s pčelama i natresite još dosta mladih pčela. Predvečer obavezno prihranite pčelinju zajednicu i drugi dan dodajte mladu oplođenu maticu u kavezu. Uspjeh je dosta rizičan zbog niza razloga, pa je najekonomičnije takovu zajednicu rasformirati (izvadite okvire, istjerajte pčele i zatvorite košnicu).

Narudžba, kupnja i čuvanje matice prije dodavanja
Razvoj vašeg pčelinjaka morate unaprijed i pažljivo planirati, pa vezano uz to matice naručite mjesec dana unaprijed. Tako će one biti uzgojene baš za vas. Prilikom preuzimanja (od poštara) kaveza s maticom provjerite miču i čuju li se pčele i matica u svakom kavezu. U slučaju nesreće tijekom puta dobit ćete novu maticu.
Do stavljanja kaveza s maticom u košnicu držite ga u sobnim uvjetima i pazite da matica s pratiljama ima zraka, da ne bude izložena suncu, toplini ili hladnoći, te otrovu, jakom mirisu ili dimu, što može već za nekoliko minuta usmrtiti maticu. Ako nikako ne možete odmah dodati kavez s maticom u košnicu, kapnite kapljicu vode pčelama svaki drugi dan kroz otvore za zračenje na kavezu.

Način dodavanja kaveza s maticom u košnicu
Poklopac kaveza otvorite tako da prozirni dio kaveza okrenete gore (pritom vidite razigrane pčele). Njegovu kosinu okrenutu prema sebi. Palcima gurnite prozirni poklopac od sebe oko pola cm do ugrađenog graničnika. Tako ste otvorili bočni pristup šećernoj pogači pčelama iz pčelinje zajednice i oslobodili rupicu za čavao pomoću kojega objesite kavez u prošireni prostor između dva okvira s leglom. Prije toga izvadite jedan okvir kako bi prostor između kaveza i saća iznosio oko 1 cm da pčele u košnici imaju nesmetan pristup kavezu sa šećernom pogačom. Kad pčele pojedu šećernu pogaču oslobađaju maticu iz kaveza. Najbolje je dodavati matice popodne, ali ne smije se dodavati prekasno, jer su tada sve sabiračice u košnici. To treba raditi oprezno, malo dimiti, pažljivo rukovati okvirima i ne lupati, a u bazpašnom razdoblju prihranite zajednicu dan prije i poslije dodavanja mlade oplođene matice. Kontrolirati prijem matice i uopće dirati zajednicu smijete tek nakon šest dana, jer dok matica nema svoje leglo pčele bi ju mogle uklupčati. Ne ometajte zajednicu bespotrebnim traženjem matice, pogledajte samo ima li u gnijezdu jajašaca.
Valja istaknuti i to da matica u kavezu može ostati živa, ako se pravilno čuva, tako dugo dok je živa i zadnja pčela pratilja, tj. i do dvadeset dana. Ipak maticu kontroliranu na nesenje treba što prije dodati da njen prekid nesenja bude što kraći.

S ljubavlju za vas uzgajamo matice. Godinama ih selekcioniramo na mirnoću, proizvodnost nerojevnost i zdravlje, a na Veterinarskom fakultetu ih testiramo na Nozemozu. Činimo to zbog dva razloga: bolesna matica zarazi zajednicu, i pčele je ubrzo zamjene. Za vašu korist o toj i drugim za pčele opakim bolestima, pročitajte u knjizi Sulimanović, Zeba, Marković: Prepoznavanje i suzbijanje pčelinjih bolesti, Zagreb 1995.
Želim vam uspješan prijem matica i njihove mirne, zdrave i radišne pčelinje zajednice.

Mr. sc. Zvonimir Šver doktor veterinarske medicine

hup pcelinjak naslovna

drvo panel

vecernji

med 1

satne osnove slika 45515217

propolis 1

Please publish modules in offcanvas position.