Edukacija za pregledače

U ovu subotu 03.10.2020.g. s početkom u 10:00 sati počinje edukacija za pregledače. Predavanja vodi prof. Nikola Kezić a održavati će se subotama s početkom u 10:00 sati u našim prostorijama, Njegoševa 10/1.

Za 5  polaznika je edukacija sufinancirana od strane Grada Zagreba, Gradskog ureda za poljoprivredu te će isti morati još sufinancirati sa iznosom od 500,00 kuna. Ta mjesta su popunjena. Uvodno predavanje je otvoreno za sve zainteresirane te su svi dobrodošli. Nakon uvodnog predavanja selimo se na školski pčelinjak na kampusu Borongaj gdje je za članove HUP Pčelinjak i PU Propolis organizirano druženje uz roštilj. Okupljanje na Borongaju je oko 12:30-13:00 sati. Troškove druženja snosi udruga.

Malo o edukaciji za pregledače:

Cilj edukacije

Obučiti pčelare da izvrše pregled pčelinje zajednice i samostalno procijene sumnju na prisutnost pčelinjih bolesti kao pomoć veterinarskoj službi u suzbijanju bolesti koje se prate sukladno Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2020. godini (NN 5/2019 i 26/2019).

Svrha edukacije

Obučeni pčelari trebaju biti pomoć veterinarskoj službi u provođenju mjera iskorjenjivanja bolesti. 
Česta je pojava masovnih pomora pčela kod pojedinih pčelara. Obučena grupa pčelara ima za cilj pomoći pčelarima u prepoznavanju uzroka gubitaka. Cilj je osigurati stručnu pomoć u oporavljanju takvih pčelara kako bi se lakše vratili u proizvodnju. Obučeni pčelari bi pružali pomoć u prepoznavanju simptoma nozemoze, vapnenog legla, američke i europske gnjiloće, sumnji na trovanja te pojedinih virusnih bolesti. Ujedno bi obučeni pčelari bili pomoć drugim pčelarima u provođenju mjera kontrole razvoja varooze (dijagnostika), te bi pomagali u pravovremenoj i pravilnoj primjeni odobrenih lijekova (http://veterinarstvo.hr/default.aspx?id=140) sukladno uputama proizvođača. Obučeni pčelari će biti pomoć u primjeni biotehničkih metoda kontrole razvoja varooze (prekid legla izolacijom matice na okviru ili u kavezu, odnosno uklanjanjem poklopljenog legla). Aktivnost svakog od obučenih pčelara mora biti u neposrednoj suradnji s lokalnom veterinarskom službom. 
Sve ostalo moći će se čuti na uvodnom predavanju.