Pelud

Polen su sitna zrnca, okom nevidljiva, koja pčele lijepe na svoje nožice stvarajući granule i na taj način ih unose u košnicu. To je prirodni resurs koji pčele sakupe za preživljavanje zimskog perioda. One ga koriste kao izvor minerala, vitamina i masti dok med koriste kao hranu.

Polen ili pelud zovu još i medicinsko čudo, super hrana, antikancer itd.

Polen predstavlja muško sjeme jedne biljke u kojem su sadržane najbolje genetske osobine jedne porodice biljaka.

SASTAV

Samo polen sadrži:

Ø     svaki od 22 elementa u čovječijem tijelu
Ø     sve esencijalne aminokiseline i kompletnu paletu proteina
Ø     vitamine A, B komplex, C,D,E,K i rutin
Ø     28 minerala i mikroelementa: barijum, bor, kalcijum, bakar, željezo, magnezijum, fosfor, selen, jod, mangan, kalij, kalcij, cink i drugih od 59 elemenata u tragovima
Ø     enzime i koenzime potrebne za dobru probavu
Ø     nema holesterola
Ø     polen je 15% prirodni lecitin
Ø     bjelančevine (u svježem polenu 26,88% a u sušenom 10-13%)
Ø     monosaharidi, polisaharidi i disaharidi 25-40%

Sadrži samo 90 kalorija je po jednoj unci (1 ounce = 28.3495231 grams)

SVOJSTVA I DJELOVANJE

Polen se koristi u nadoknadi vitamina i minerala i regulisanju esencijalnih aminokiselina. Prije svega, koristi se u nadoknadi energije, pri čemu koristi resurse vašeg tijela. Na taj način možemo kontrolisati tjelesnu težinu jer troši masti iz rezervi a kada nema rezervi pojačava apetit radi boljeg unosa energije. Na taj način pretile osobe mršaju a podhranjenim osobama se pojačava apetit. Djelovanje polena na žlijezde sa unutrašnjim lučenjem pomoću enzima je prirodno i nema nikakvih štetnih efekata. Pojačava lučenje kore nadbubrežne i štitne žljezde a u isto vrijeme izjednačava hormonalni disbalans. Na polne žljezde utiče pozitivno pa su mnogobrojna  iskustva u liječenju steriliteta. Dugotrajno uzimanje polena po nekoliko godina liječi alergije u velikom procentu. Poboljšava rad živčanog sistema i oporavak od moždanog udara. Podstiče rast i razvoj fetusa. Čišti jetru i krv nakon zračenja i kemoterapije svojim koenzimima i pojačava probavu u crijevima. Antibiotsko dejstvo i antiinflamatorno (protiupalno) daje zaštitu organizmu od raznih infekcija i poboljšava krvnu sliku. Anticancerogeno dejstvo je dokazano i još uvjek se istražuje u SAD-u.

INDIKACIJE

Akne
Alergije
Anemija
Angina pectoris
Apstinencija od alkohola
Coronarna bolest
Čir na želucu i dvanaesniku
Čišćenje jetre i bubrega
Fizička iscrpljenost
Gubitak apetita
Hormonski poremećaji štitne žlijezde
Jačanje imuniteta kod djece i odraslih
Kontrola težine
Laktacija
Menopauza
Moždani udar
Oboljenja gušterače
Oporavak nakon zračenja i kemoterapije
Poboljšava metabolizam masti
Pojačava lučenje polnih žlijezda
Povečanje fizičke kondicijePovišen holesterol
Prostatis
Psihička napetost
Revitalizacija i smanjenje bora
Stimulacija kore nadbubrežne žljezde
Stimulacija ovarija (jajnih ćelija)
Ubrzava proces zarastanjaUpala jetre
Usporavanje starosti kože
Vitalizacija kože
Radijacijska bolest

KONTRAINDIKACIJE

Kontraindikacije nisu poznate.

MJERE OPREZA I UPOZORENJA

Ne preporučuje polen dijabetičarima, jer podiže nivo šećera u krvi, a osobama sa pojačanim lučenjem želudačne kiseline se preporučuje oprez.  Ljudi sa alergijskim reakcijama treba da u početku uzimaju manje doze dok se ne vidi reakcija.

DOZIRANJE I NAČIN UPOTREBE

Polen se uzima na više načina a jedan od najboljih načina uzimanja polena je rastopljen u tekućini. Polen, radi svoje prirodne opne, koja je toliko jaka da je ni želudčana kiselina ne može rastopiti u roku od 6 sati, stavi se u malu količinu vode, mlijeka ili jogurta. Tako rastopljen svjež polen treba da stoji 6-8 sati na sobnoj temperaturi ili u frižideru. Nakon toga spreman je za upotrebu. Maximalno preporučeno stajanje polena je 16 sati a nakon toga počinje fermentacija i nije ga preporučljivo konzumirati.

Odrasle osobe koje imaju pojačanu potrebu za vitaminima i mineralima,  uzimaju do maximalno 35g na dan ili 3 supene kašike, iako se smatra da je doza od 25g primjerena prosječnom potrošaču. Takođe se preporučuje kod sportaša, teških anemija i gubitka apetita 30 g na dan.  Djeca od 6 do 14 godina dnevnu dozu uzimaju od 15-20g a djeca mlađa od 6 godina 5-10g na dan. Polen se u početku uzima nakon jela a poslije sedam dana konzumacije može se uzimati prije jela.

Polen trebaju uzimati djeca predškolske i školske dobi radi povećanog psihofizičkog napora, rasta i razvoja. Pogodan je za profesionalne sportaše i za rekreativce radi bržeg oporavka mišića i kondicije.

Efekti uzimanja polena mogu da budu nakon tri dana za neke bolesti (akne, čir na želudcu, gubitak apetita) pa do tri godine (liječenje alergija, radijacijske bolesti).

TRUDNOĆA I DOJENJE

Uzimanje u toku trudnoće i dojenja dozvoljeno je u manjim dozama. Preporučeno je uzimati 20 g na dvaputa ujutro i uvečer. Svakih tri mjeseca neprekidnog uzimanja potrebno je napraviti pauzu od 15 dana.

ČUVANJE I ROK TRAJANJA

Svježi polen je najbolje čuvati u zamrzivaču na što nižoj temperaturi. Polen čuvati od svjetlosti i sunca jer pri večoj izloženosti gubi hranjive vrijednosti. U nemogućnosti čuvanja u zamrzivaču pomiješati sa medom u omjeru 1: 1.

Svjež polen čuvan u zamrzivaču može zadrćati svoju kvalitetu 2 godine a sušeni polen nakon godine dana gubi hranjivu i mineralnu vrijednost.

Sušeni polen takođe je preporučljvo čuvati u zamrzivaču ili omiješati sa medom.

PREDOZIRANJE

Kod predoziranja znakovi koji su poznati su povraćanje, proljev, mučnina a kod nekih se pojavljuje i povišena temperatura. Liječenje je simptomatsko a u slučaju predoziranja obratiti se u najbližu medicinsku ustanovu.

PROIZVOĐAČ

Polen uzimati najbolje od lokalnih pčelara radi manje mogučnosti alergije na pojedine biljke koje nisu sa tog regiona.  Ako ne poznajete nikoga od lokaknih pčelara možete se obratiti u udruženje pčelara u vašem regionu.

SAVJETI

  • Sušeni polen obradom i sušenjem gubi oko 20% svoje hranjivosti pa je bolje upotrebljavati svjež smrznuti polen.
  • Svjež polen je mekan i razmazuje se na pritisak između prstiju.
  • Izbjegavati polen jedne boje i sezonski polen radi raznolikosti biljaka i kvalitete
  • Izbjegavati star polen i inostrani polen
  • Veliki broj falsfikatora na našim prostorima zahtijeva oprez kod odabira pčelara i poznavanja samog proizvoda