Zumići i HPS-112

Dugo najavljivana akcija je krenula u suradnji Konzuma, HUP Pčelinjak i Pčelarstva online.

Bubamara Točkica pridružuje se Zumićima na hvalevrijednom zadatku

Konzum i Zumići u suradnji s Hrvatskom udrugom pčelara Pčelinjak i udrugom Pčelarstvo online iz Varaždina pokreću humanitarni projekt za spašavanje pčela

Zasigurno su svi svjesni da su pčele iznimno korisni kukci koje su zaslužne za oprašivanje oko 80 posto biljaka cvjetnica pa tako i za više od 70 posto usjeva koji čine hranu za ljude. Svaki naš treći zalogaj ovisi o pčelama i njihovom oprašivanju, a ujedno su i glavni oprašivači biljaka kojima hranimo stoku. Bez pčela i oprašivanja mnoge police u trgovinama bile bi prazne te bi se naš život i svakodnevica uvelike promijenili. No, jeste li znali da pčelama u njihovim važnim zadaćama pomažu i neki drugi kukci?

Upravo je bubamara jedna od njih te je mnogi nazivaju najboljom prijateljicom bumbara i pčela. Osim što im pomaže u oprašivanju pojedinih vrsta cvijeća, ujedno im olakšava njihov posao. Bubamare su poznate kao simbol sreće u mnogim kulturama, a posebice ih vole vrtlari jer su sinonim za organski uzgoj. Privlačenje bubamara u vrtove cilj je mnogih vrtlara jer su korisne za suzbijanje štetočina poput biljnih uši, grinja i drugih štetnih kukaca koji uništavaju vrtno bilje, cvijeće, povrće i voćke. Bubamare su, naime, sposobne pojesti od 200 do 300 biljnih uši dnevno, a jedu i razne druge insekte i ličinke, uključujući i njihova jajašca, što sprječava najezdu nametnika u vrtovima. Bubamare su prirodni neprijatelji mnogih insekata štetnih za povrće, a jedna bubamara tijekom života može pojesti čak 5.000 biljnih uši.

Ekipi Zumića pridružit će se tako Bubamara Točkica koja je ujedno i simbol humanitarnog projekta „Hrvatska Pčelarska Služba – 112 (SOS za pčele)“ u organizaciji Konzuma i Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak u suradnji s udrugom Pčelarstvo online iz Varaždina. Tim će se projektom diljem Hrvatske financirati službeni uredi, timovi ljudi, zaštitna odjeća i radna oprema za sigurno uklanjanje rojeva pčela s gradskih površina.

„Rojenje pčela odvija se uglavnom u svibnju i lipnju kad pčele izlaze iz košnica kako bi osigurale novo stanište i hranu. U gradskim sredinama često se pritom smještaju na neobična mjesta, poput dimnjaka, otvora za ventilaciju i međustropnih prostora uglavnom u starijim zgradama, odakle ih je potrebno premjestiti na siguran i neškodljiv način za ljude i pčele. U Zagrebu to čine volonteri Pčelarskog dežurstva te ih sele u pčelinjake gdje dobivaju svu potrebnu njegu i pomoć ili doniraju potrebitim pčelarima. Zahvaljujući ovom projektu aktivnosti premještanja i tzv. spašavanja pčela pokrenut ćemo i u drugim županijama kroz osnaživanje lokalnih udruga“, izjavio je Dražen Jerman, predsjednik Hrvatske udruge pčelara Pčelinjak.

Drago nam je što smo bili u mogućnosti podržati ovu hvalevrijednu akciju te u više Hrvatskih županija osigurati potrebnu opremu i edukaciju ljudi, a ova suradnja predstavlja nastavak našeg aktivnog društveno odgovornog djelovanja. Ovim bih se putem zahvalila svim lokalnim udrugama koje će sudjelovati u realizaciji ovog projekta te istovremeno pozvala naše kupce da se kupnjom Bubamare Točkice uključe i na taj način podrže ovu humanitarnu akciju“, izjavila je Dunja Delić, direktorica Sektora marketinga Konzuma.

Humanitarni projekt mogu podržati svi kupci u Konzumu koji će u svim Konzumovim prodavaonicama, u razdoblju od 24. rujna do 11. studenog ili do isteka zaliha, moći kupiti plišanu Bubamaru Točkicu. Ona je ujedno i jedini Zumić koji se može kupiti bez sakupljenih naljepnica, po cijeni od 50 kuna te na taj način svi kupci mogu pridonijeti sigurnom uklanjanju pčela s gradskih površina.

Više informacija o humanitarnoj akciji i Bubamari Točkici dostupno je na stranici konzum.hr.

Evo što je dogovoreno provesti

Organizacija i provedba projekta "Hrvatska Pčelarska Služba-112 (SOS za pčele)" na sljedećim područjima:

 • · Sjedište u Poreču za Istarsku županija
 • · Sjedište u Varaždinu za Varaždinsku i Međimursku županiju
 • · Sjedište u Splitu za Splitsko-dalmatinsku županiju
 • · Sjedište u Zadaru za Zadarsku županiju
 • · Sjedište u Zagrebu za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb
 • · Ako bude prostora i prilike i u još nekoj drugoj županiji, projekt se može širiti i dodatno

AKTIVNOSTI:

 1. Za svako od navedenih područja se organizira službeni ured te tim ljudi koji pokrivaju područje djelovanja HPS-112
 2. Nabavlja se osnovna radna oprema potrebna za intervencije te odjeća koja će biti radna uniforma:
 • · Za Zagrebačku županiju i Grad Zagreb bi se nabavilo vozilo (košara za rad na visini) te odjeća (radni kombinezoni)
 • · Za ostale županije neophodno je nabaviti odjeću/radne kombinezone kako bi interventni pčelari bili uočljivi i prepoznatljivi prilikom intervencije te specijalni usisavač za pčele kako bi se trajanje intervencije svelo na najkraću moguću mjeru i maksimalno se smanjila opasnost za građane
 • · Od županije do županije, zavisno o broju gradova, potrebno je 10-20 zaštitnih odijela te 2-5 usisavača uz prateću opremu.
 • · Potrebno je izvršiti kratku prezentaciju i obuku novih interventnih pčelara te će u tu svrhu biti uključeni iskusni interventni pčelari iz HUP Pčelinjak.
 • · Kombinezon je cca 600,00 kn, usisavač s popratnim materijalom (materijal za izradu kutije, multibox i ostale potrepštine) cca 4.500,00-5.000,00kn, auto košara  uz registraciju, liječnički i obuku cca 45.000,00-50.000,00kn. U troškove će se pribrojati i troškovi putnih naloga, knjigovodstva, volonterskih honorara itd.

U svakoj je županiji jedna lokalna udruga nositelj projekta "Hrvatska Pčelarska Služba-112 (SOS za pčele)". Svaka udruga nositelj organizira djelovanje u svojoj županiji, a glavni voditelj, organizator i realizator je HUP Pčelinjak u suradnji sa udrugom Pčelarstvo online iz Varaždina koja osigurava pomoć oko komunikacije s državnim službama (nadležno Ministarstvo, Vatrogasci, Služba 112, MUP itd).

Svaka udruga nositelj može se javljati na natječaje u svojoj županiji, a „Hrvatska Pčelarska Služba-112 (SOS za pčele)" na dobivena sredstva ne polaže nikakva prava. Neke udruge su i do sada provodile ove aktivnosti, ali više spontano te se kao takve nisu mogle javljati na takve natječaje. Ovim ustrojem sve udruge u RH koje su uključene u projekt "Hrvatska Pčelarska Služba-112 (SOS za pčele)" dobivaju posebnu snagu i legitimitet.