ICYB 2.DAN

Nakon doručka uputili smo se u OŠ Stična gdje je bilo svečano otvorenje IMYB.
Raskošan program uz svečane fanfare i dolaska nositelja zastava pčelarskih udruga, manifestaciju su obogatili članovi Pjevačkog zbora OŠ Stična, Muški komorni zbor Pčelarskog saveza Slovenije. Svi sudionici pjevali su i plesali na službenoj himni pčelarskog natjecanja Love is in bee air ( Ljubav je u pčelinjem zraku) , što je ujedno i slogan natjecanja u Ivančnoj Gorici. Počasno pokroviteljstvo nad natjecanjem preuzela je predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar. Prisutne su pozdravili Boštjan Noč, predsjednik Pčelarskog saveza Slovenije, Dušan Strnad, načelnik općine Ivančna Gorica, ministrica poljoprivrede, šumarstva i hrane Ireni Šinka , predsjednik Državnog vijeća Republike Slovenije Marko Lotrič, predsjednik Međunarodnog centra mladih pčelara ICYB, Jiři Piza, , predstavnica generalnog pokrovitelja NLB dd, pomoćnica Uprave Vesna Vodopivec te brojni veleposlanici zemalja sudionica.
Nakon svečanog otvorenja IMYB nastavili smo po planu. Mladi su odvojeni od voditelja te upućeni na prvi dio natjecanja.
Natjecanje se sastojalo od radionice s AŽ košnicama te provjerom sastavljanja njenih dijelova. AŽ (Alberti – Žnideršičeva) košnica tradicionalna je košnica slovenskog podneblja.
Obišli smo i učenički pčelinjak gdje smo mogli vidjeti kako funkcionira u dvorištu škole. Bilo bi lijepo zamisliti tako nešto i u dvorištu naše škole. Poslije ručka uputili smo se u Srednju školu Josipa Jurčiča gdje je bilo predavanje prof.dr. Janka Božića koji nam je predstavio tehnologiju pčelarenja AŽ košnicom. Nastavili smo predstavljanje voditelja u radu s mladim pčelarima. Bilo je posebno iskustvo vidjeti kako to rade u zemljama diljem svijeta. Učenici su imali predavanje i drugi dio natjecanja. Poslije večere uputili smo se u društveni dom gdje su se predstavljale ekipe. Naša Klara predstavila nas je na engleskom jeziku. Spomenula je kako je naša Hrvatska s tisuću otoka prekrasna, da je zemlja sportskih zvijezda; Janice i Ivice Kostelić, Luke Modrića….a Katarina i Ivan su izveli akrobatski rock and roll ples te je ekipa zaradila ogroman pljesak i ovacije. Bili smo jako ponosni.

Ana Marija Tavra