Pčelinja školica na IMYB

Naši članovi, članovi školske zadruge "Pčelinja školica" koja djeluje pri OŠ"Marije JurićZagorke" iz Zagreba, 2023. godine bili su na natjecanju mladih pčelara te su zdušno branili hrvatske boje. U nastavcima donosimo dojmove.
Nismo najbolji, nismo jedini, ali smo se našli na Međunarodnom natjecanju mladih pčelara u Sloveniji zahvaljujući prvenstveno našem entuzijazmu i dobroj volji pojedinaca.
Naime, u Hrvatskoj ne postoji organizirana natjecanja mladih pčelara na županijskoj i državnoj razini jer ne postoji krovna institucija koja bi to organizirala. Zbog toga, naišli smo na poteškoće prilikom prijave i troškova jer naša osnovna škola nije priznala natjecanje jer se ono ne nalazi u katalogu Agencije za obrazovanje, niti u Ministarstvu odgoja i obrazovanja, niti se spominje u Ministarstvu poljoprivrede. Iako u školama diljem zemlje djeluju razne sekcije i učeničke zadruge one su prepuštene same sebi.
Zahvaljujući HUP Pčelinjak čiji smo članovi uspjeli smo ostvariti svoju želju za sudjelovanjem na ovako velikoj manifestaciji. Kotizaciju od 1000 eur, kao i putne troškove osigurala je udruga na čelu s Draženom Jermanom i uz suradnju prof. Nikole Kezića koji nas je osobno odvezao u Ivančnu Goricu te nam bio pratnja i podrška.
Što je ICYB ? IMYB?
ICYB – MEĐUNARODNI CENTAR ZA MLADE PČELARE je udruga čija je glavna misija međunarodna podrška i koordinacija mladih pčelara i pčelara početnika te njihovih međunarodnih susreta.
IMYB- međunarodni susret mladih pčelara ( natjecanje ) te godišnji susret koji osigurava multinacionalna neprofitna zajednica za mlade ljude zainteresirane za pčelarstvo. Iako je događaj započeo 2010. godine kao inicijativa nekoliko zemalja srednje Europe predvođenih Češkom, stekao je veliku popularnost i postao najveći međunarodni susret mladih pčelara u svijetu .
Namijenjen je sudionicima u dobi od 12 do 18 godina koji tijekom obično četverodnevnog susreta uspoređuju svoja znanja i vještine, sklapaju nova prijateljstva i saznaju više o drugim zemljama i kulturama. Samo natjecanje IMYB ima nekoliko dijelova – obično se dijeli na sljedeće discipline:
ručni rad s pčelama (prava kolonija pčela)
prepoznavanje pčelarskog alata
prepoznavanje različitih vrsta meda
mikroskopija i anatomija
prepoznavanje krmnog bilja za pčele
akademsko znanje
Do sada je održano već jedanaest godišnjih sastanaka IMYB-a:
1. u Češkoj – 2010
2. u Austriji – 2011
3. u Češkoj – 2012
4. u Njemačkoj – 2013
5. u Poljskoj – 2014
6. u Slovačkoj – 2015
7. u Češkoj – 2016
8. u Engleskoj – 2017
9. u Francuskoj – 2018
10. u Slovačkoj – 2019
11. u Češkoj – 2022
1.DAN
Dolaskom u Ivančnu Goricu uputili smo se u cistercitski samostan Stična gdje su smješteni svi sudionici i njihovi pratitelji. Iako je najavljeno 36 zemalja, došlo ih je 30. Raspoređeni smo po sobama od 5 do 30 osoba. Organiziranim prijevozom mladi su se slijevali sa svih strana svijeta, od Amerike, Australije, Indije do Europe. Bili smo fascinirani slušajući razne jezike, a još više time što su se svi odmah združili i sporazumijevali bez ikakvih predrasuda. Prvo okupljanje započelo je na večeri koja se posluživala u dvorištu samostana, a sami redovnici posluživali su hranu uz pomoć volontera, učenika i učitelja iz obližnjih škola. Poslije večere uputili smo se u obližnji društveni dom gdje se plesom i pjesmom predstavljao prvi dio ekipa.

Ana Marija Tavra